4 Google Ads hacks om je zoekcampagne te verbeteren in 2020

Wil jij graag je conversie verhogen in je zoekcampagne?
En je kosten verlagen per conversie?

Als jij de verantwoordelijke bent voor de zoekcampagne in Google Ads voor jouw onderneming, dan neem ik aan dat jouw antwoord hierop “JA” is. Er is geen marketeer die dit meer wil, maar een ZZP’er die zijn eigen marketing doet schreeuwt hier nog harder om. Een ondernemer werkt namelijk helemaal zelf voor de centen die hij aan online marketing uitgeeft. En dan telt elke euro dubbel.

Die euro kun je maar 1x uitgeven, dus investeer hem dan in die advertenties die ook echt werken. Het lijkt misschien dat je klanten tegenwoordig alleen nog maar op Instagram rondhangt, maar aan Google Ads wordt nog steeds het meeste uitgegeven in de digitale advertenties.

In dit artikel leer ik je de beste manieren waarop jij jouw Google Ads kunt verbeteren door de conversies te verhogen. Eerst moet je je conversies kunt tracken. Meten is weten.

#1. Advertentie tekst + Landingspagina moeten overeenkomen

Het lijkt zo simpel, maar het gaat zo vaak fout. Als je wilt dat jouw Google Advertentie Tekst zo veel mogelijk kliks krijgt, moet de landingspagina er op aansluiten.

Veel ondernemers denken dat met het kopen van de klik al het werk gedaan is. Dat daarna klanten vanzelf jouw website zien en ook snappen waarom jij de beste bent. Maar zo werkt het niet. Google bekijkt namelijk ook jouw advertentie tekst én je landingspagina. Zij beoordelen of dat een beetje klopt samen. Ze willen namelijk geen advertentie tekst voor paarse stoelen, waarna de landingspagina waar ze op terecht komen jouw homepage is. Waar je de stoelen verstopt hebt in allerlei categorieën. En nog gele ook, in plaats van paarse.

Google heeft als een van zijn speerpunten relevantie. Het wil dus gebruikers exact dat geven, wat hij zoekt. Als jij reclame maakt voor paarse stoelen, maar die vervolgens op jouw website niet laat zien, vindt Google dat je niet zo relevante reclame maakt. En laten ze liever je concurrent zien, die wél direct naar de paarse stoelen doorlinkt. Zelfs als jij meer zou betalen dan je concurrent, kom je nog steeds niet bovenaan!

Hoe weet je nou als ondernemer of je het goed doet? Jij kan wel denken dat jouw teksten en website goed aansluiten, het gaat er om wat Google er van vindt. Dat kun je zien aan de Kwaliteits Score (KS) van je advertenties. De Kwaliteits score is een kolom achter je zoekwoorden, zoals in het plaatje hieronder.

 

Als je de kwaliteitsscore niet meteen kunt vinden, kan het zijn dat je die eerst aan moet zetten in je kolommen. Daarvoor ga je rechtsboven je tabel met statistieken over je zoekwoorden naar het grijze knopje met “kolommen”. Kies voor Kolommen aanpassen, en klik dan op “kwaliteitsscore”, en op toepassen.

De KS komt dan tussen de kolommen aan de rechterkant erbij. Klik ook meteen de extra kolommen “erv. op bestemmingspagina”, “advertentierelevantie” en “verw. CTR” aan. Die helpen je met bekijken waaróm een zoekwoord een hoge of lage score heeft zo dadelijk.

In het voorbeeld hierboven zie je dat twee van de zoekwoorden een kwaliteitsscore van 9/10. Dit betekent bijna perfect (10/10 zou perfect zijn). Het derde zoekwoord is 5/10. Dit is heel middelmatig, en daar moet aan gewerkt worden. Als je nu in de kolommen kijkt hoe dat kan, zie je de volgende informatie in de statistieken.

De kwaliteitsscore van 5 komt vooral omdat de advertentie relevantie lager dan het gemiddelde is. De relevantie wordt door Google bepaald door het zoekwoord waarop ik gevonden wil worden te vergelijken met de tekst van de advertentie die ik erbij laat zien. Als het zoekwoord niet eens terugkomt in de advertentie, dan vindt Google dat je niet echt duidelijk bent. Er is geen relevantie en daar heeft Google een hekel aan. Tel erbij op dat die andere twee (ervaring op bestemmingspagina en de verwachte CTR) ook maar gemiddeld zijn, en je hebt een 5 uit 10 te pakken helaas.

Een 5 op het rapport, nou én? Als je de kosten van je advertentie omlaag wil brengen, dan is het zeker heel belangrijk! Want een kwaliteitsscore van 5, wil zeggen dat jij 2x zoveel moet betalen voor hetzelfde zoekwoord dan een adverteerder die een KS van 10 heeft op dat zoekwoord. Aan jou de vraag, betaal je liever 50 cent per klik, of 1 euro per klik?

En dan nog een dingetje. Google kijkt ook (stiekum) naar de historische Kwaliteitsscore van je complete campagne. Is die laag? Dan zullen al jouw kosten hoger zijn, omdat Google denkt dat je het allemaal niet zo goed kan. Een hoge historische kwaliteits score van jouw campagnes, en Google weet dat jij relevante informatie geeft aan zijn gebruikers en beloond jou met lagere kosten en meer verkeer.

Jij moet de weg naar een sale zo simpel mogelijk maken voor de klant. Zoekt hij een paarse stoel? Dan adverteer je op het zoekwoord +paarse +stoel én je gebruikt paarse stoel in je advertentie tekst én je zorgt dat de klant ook meteen bij de selectie paarse stoelen uitkomt op jouw webwinkel. De tekst op jouw landingspagina moet dezelfde woorden bevatten als de advertentie tekst.

Misschien verkoop je helemaal geen stoelen, maar ben je hovenier en verkoop je jouw diensten. Dan adverteer je bijvoorbeeld op het woord +heg +snoeien +hovenier, je schrijft een advertentietekst dat jij heel goed heggen kan snoeien en dat graag doet voor klanten, en je landingspagina moet dan ook “professioneel heggen snoeien” of zoiets heten.

Stuur je je heggensnoei klanten naar een pagina over grasmaaien, dan is er geen match. Ja, het gaat allebei over diensten die je aanbiedt als hovenier, maar je adverteert in dit geval op heggen snoeien. Jouw CPC (kosten per klik) zal alleen maar duurder worden, omdat het verkeer niet op de goede pagina landt. Tegenwoordig moet je klanten direct voorschotelen wat ze zoeken, anders klikken ze weg en kopen wat bij de concurrent die ze wél meteen geeft wat ze zochten.

#2. Negatieve zoekwoorden

Een ondernemer weet het: Winst maak je door meer omzet te halen, en minder kosten te maken. Dat laatste doe je door negatieve zoekwoorden aan jouw campagne toe te voegen. Dit kan op campagne niveau, maar ook op advertentie groep niveau.

Een negatief zoekwoord toevoegen zorgt ervoor dat jouw advertenties niet verschijnen als iemand dat gebruikt in de zoekmachine. Bijvoorbeeld, mijn eigen winkel verkoopt handgemaakte sieraden. Geen goedkope prul. In mijn lijstje met negatieve zoekwoorden staat dus bijvoorbeeld:

 • goedkoop
 • gratis

Ik heb ook een aparte advertentiegroep voor lange kettingen. Mijn uitsluitingszoekwoorden daar zijn oa:

 • armband
 • oorbellen
 • [korte ketting]

Ik gebruik die advertentiegroep namelijk alleen voor de lange kettingen, de armbanden en oorbellen prijs ik aan in andere campagnes, maar ik wil dat ze in deze advertentiegroep niet verschijnen. Klanten die zoeken op een “oorbellen” zijn duidelijk niet op zoek naar een lange ketting. Soms denkt Google dat een lange ketting en oorbellen beide sieraden zijn, en serveert jouw advertentie dan aan een Google gebruiker. Klikken ze dan ook nog eens op jouw advertentie, dan zien ze lange kettingen in plaats van oorbellen. De klant klikt weg en je bent hem kwijt. Je moet helaas wel de klik nog betalen.

Het voorkomen van ongewenste kliks is een goede manier om je conversie percentage te verhogen. De mensen die wél klikken waren ook echt geinteresseerd in een lange ketting, en de kans dat ze er eentje kopen bij mij is dus groter. Je hebt minder kliks in totaal, maar deze hebben meer kans om te converteren.

#3. Groepeer en Organiseer je Zoekwoorden

Als je al een campagne hebt, is het beter organiseren van je campagne echt een monnikenwerk. Wil je een betere conversie dan is dit één van de meest effectieve manieren om het te doen. Een paar dingen die je kunt doen:

Kleine advertentie groepen.

Ik zie soms campagnes die slechts een paar advertentiegroepen hebben, elk volgestampt met honderden zoekwoorden. Hoe ga je ooit je advertentie teksten laten aansluiten op elk zoekwoord op die manier?

Wordstream heeft een mooi artikel over het bijhouden van je Advertentie groepen op hun website.

Ik heb het eerder in dit artikel al gehad over het belang van je kwaliteitsscore. Dit is weer zo’n techniek om die hoger te krijgen en relevanter te worden voor Google. Maak voor elk soort product een aparte advertentie groep. Als we teruggaan naar de webwinkelier die meubels verkoopt, dan maakt hij een aparte groep voor eetkamerstoelen, een aparte advertentiegroep voor bankstellen, eentje voor bijzettafeltjes, ga zo maar door.

Dit maakt het voor deze ondernemer makkelijk om de juiste advertentie teksten te maken. Hij hoeft het namelijk niet vaag over meubels te hebben, maar kan gericht iemand aanspreken die zoekt naar een bijzet tafel. Het maakt het ook makkelijker om voor elk type product de resultaten bij te houden. Wanneer je merkt dat een advertentiegroep nog steeds best groot is, bijvoorbeeld omdat je 150 verschillende bankstellen hebt, dan splits je die ook nog uit.

Structuur in je advertentiegroep

Perry Marshall noemt dit het “peel and stick” model. Hij leerde me dit 13 jaar geleden, en het is nog even bruikbaar in deze Google Ads dagen als toen voor Google Adwords. Als de advertentie groep te groot wordt om een effectieve advertentietekst te schrijven die op álle zoekwoorden in die groep van toepassing zijn, moet je het eruit halen en in een andere groep stoppen (peel and stick). In het voorbeeld van de bankstellen splits je de advertentie groepen verder uit in:

 • bankstellen: stoffen bekleding
 • bankstellen: leren bekleding
 • bankstellen: loveseats
 • bankstellen: hoekbank

Nu schrijf je voor elk van deze losse advertentiegroepen een tekst die past bij het product. Op deze manier hou je je kwaliteitsscore hoog en betaal je minder dan de webwinkels die dit niet doen! Ook kun je je klant direct naar de leren bankstellen sturen, in plaats van naar de verzamelpagina van alle bankstellen. Je funnel is op deze manier weer wat meer gefocussed.

Zorg wel dat je in elke advertentie groep die je maakt, minimaal 5 advertentieteksten hebt staan. Varieer de teksten ook een beetje, zodat Google de juiste advertentietekst kan gebruiken die matcht met het woordgebruik van de persoon die zoekt.

Advertentie variaties

Een andere manier om je conversie te verhogen, is te spelen met je advertentie teksten. Een makkelijke manier om dit te doen is met google’s eigen advertentievarianten. Kies in dit geval voor tekst advertenties. Het werkt door twee advertenties naast elkaar te laten lopen, met een kleine aanpassing. Bijvoorbeeld de tekst “nu kopen” vervangen door “nu bestellen”. Je kunt de prestaties bijhouden, en dan zien of er een verschil is tussen beide woorden in de tekst.

#4 Kies het juiste zoekwoord type

Er zijn 4 verschillende manier om je zoekwoorden te verkopen aan je publiek, en elk ervan heeft een ander bereik:

 • exacte zoekwoorden
 • woordgroepen
 • brede zoekwoorden
 • modifier voor brede zoekwoorden

Brede Zoekwoorden

Volgens Google is het een goed idee om te beginnen met breed zoeken en als je heel snel een hoop geld wilt kwijtraken, dan moet je dat zeker doen. Wil je liever een beetje meer controle over je budget (hallo zuinige ondernemer, zullen we elkaar de hand schudden?) dan kies je nooit en te nimmer brede zoekwoorden. Een breed zoekwoord invullen is de standaard methode op Google Ads en schrijf je zonder plusjes, haken of aanhalingstekens. Het voorbeeld wat Google zelf geeft is dit:

Je ziet hier al dat Google zelf allerlei aannames doet die bij het woord Caloriearm dieet horen. Niet alleen gewoon maar het meervoud van het woord, maar zelfs complete vervanging van jouw woord door Mediterraan dieet. Leuk idee, maar je Kwaliteitsscore gaat hier zwaar onderuit.

Alles behalve deze brede zoekwoorden hoort volgens Google bij ervaren adverteerders die weten wat ze doen. Gefeliciteerd ondernemers en ZZP’ers, daar horen jullie nu ook bij!

Modified Breed

Hierbij gebruik je plusjes voor de woorden die je absoluut in de zoekopdracht terug wilt zien komen, en anders mag Google je advertentie niet laten zien. Alleen heel sterk gelijkende varianten van het woord dat jij opgaf mogen vervangen worden, zoals in de tabel hieronder:

De eerste twee opties zijn no-brainers, alle drie de woorden zitten in de zoekopdracht van de gebruiker, en jouw advertentie wordt dus getoond. De derde variant “services voor grasmaaien en tuinieren” wordt óók getoond, ook al klopt het niet precies met +gazon en +maaien. Google weet echter dat gazon maaien en grasmaaien zeker hetzelfde is, dus daarvoor wordt jouw advertentie ook getoond. Hetzelfde geldt voor “grasmaaiservices” want in dat ene woord zit zowel gazon, maaien en service verwerkt.

Maar in de zoekopdracht “service voor verticuteren van gazon hoveniersdiensten” zitten alleen de woorden +service en +gazon, maar niet het woord +maaien. Omdat dat er niet inzit, toont Google jouw advertentie niet bij die zoekopdracht. Op deze manier heb je een goede controle waar jouw zoekwoord wordt weergegeven. Het werkt vooral goed wanneer je meerdere zoektermen met een plusje tegelijk gebruikt.

Woordgroepen

Dit zoektype zet je tussen aanhalingstekens. Bijvoorbeeld “eetkamerstoelen”. Jouw advertentie wordt alleen weergegeven als de zoekopdracht iets is met “eetkamerstoelen” of sterk gelijkend is. De zoekopdracht “stoel voor eetkamer” laat jouw advertentie dus niet zien.

Bij dit zoektype heb je iets meer controle dan bij de brede zoekwoorden, maar je hebt nog steeds genoeg weergaves bij klanten die waarschijnlijk op zoek zijn naar jouw product. De allermeeste controle over je zoekwoorden heb je vooral met het laatste zoekwoord type:

Exacte zoekwoorden

Het zoekwoordtype waar je minste kliks van krijgt, maar het zijn wel de kliks die je absoluut wilt. Je krijgt minder kliks, omdat je heel specifiek aangeeft wanneer je de advertentie wilt laten zien. Je schrijft deze zoekwoorden (of een woordgroep) tussen vierkante haken. In het geval van de ZZP’er met het hoveniersbedrijf, kan het er zo uit zien:

Ik hoop dat je wat aan deze top tips gehad hebt en dat je ondertussen aan de slag bent om jouw campagne te verbeteren. Succes!

Hey, ik ben Lidia, oftewel Reclame Rebel.

Al 13 jaar verzorg ik de Online Advertising voor mijn eigen onderneming en die van andere MKB’ers. Lees mijn laatste tips op het ReclameRebel blog, en vergeet niet je in te schrijven voor mijn GRATIS email cursus.

Wil jij ook zelf je Google Ads temmen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *