Google Smart Shopping, wat is het verschil?

Google heeft vorig jaar Smart Shopping gelanceert. Wat is het verschil met de gewone Shopping campagne? Lees mee om te zien of het wel of niet slim is over te stappen naar Smart Shopping.

Wat is Smart shopping, hoe werkt het, hoe moet je het opzetten in je campagnes en vooral… zijn de resultaten voor mijn onderneming goed?

Wat is Smart Shopping?

Het is een van de nieuwste Google campagnes. Als je al bekend bent met de standaard Shopping campagne, is de opzet simpel. Het maakt gebruik van machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie die tegenwoordig ook in je elektrische auto, koelkast, pizza bezorg drone, álles zit. Maar deze is wel fijn hoor!

Google volgt ons als gebruikers al heel erg lang achterna over het internet. Ondertussen weet Big Google haarfijn wanneer iemand klaar is om te kopen. Het proces van een persoon die van plan is een wasmachine te kopen is namelijk bijna altijd hetzelfde. Dat heet het koopbeslissingsproces.

Marketeers doen hun best de toekomstige klant te beinvloeden in de fases waar hij beslist welke wasmachine voor hem de beste keuze is. Je wilt toch dat hij jouw wasmachine koopt en niet die van de concurrent.

Google weet exact waar een klant zich bevind ik dat proces. Is de klant aan het oriënteren en nog aan het vergelijken, dan is die persoon nog niet direct klaar om iets te kopen. In die tijd wil je overigens wel zichtbaar zijn, maar aan een conversie hoef je nog niet te denken.

Heeft de klant beslist welke machine hij ongeveer gaat kopen, dan ziet google aan het klikgedrag en aan de specifieke zoekopdrachten die gedaan worden en allerlei andere kleine hints dat de klant echt van plan is NU die wasmachine te kopen.

En dan komt Smart Shopping om de hoek kijken. Op dat moment weet Google Smart Shopping dat de bieding van jouw advertentie wel 5 euro mag kosten, want dat levert je een verkoop van een wasmachine van 800 euro op. Wanneer de klant gewoon nog aan het rondkijken is biedt Smart Shopping een veel lager bedrag voor de klik, want het weet dat de klant nog niet gaat converteren.

Dat haalt een hele hoop onzekerheid uit het proces. Niet te spreken van het feit dat jij niet een klant over het hele internet mag volgen, dus jij weet zelf niet eens of een klant er klaar voor is. Google Smart Shopping is echt… Slim!

De tijd die het jou kost om deze campagne te onderhouden is ongeveer niks, want als het eenmaal staat valt er haast niets te verbeteren of aan te passen. Aan de ene kant heel fijn, aan de andere kant heb je er ook amper controle over. De resultaten laten ook zien dat Smart Shopping goed werkt, dat je meer kliks binnen krijgt, meer omzet en meer conversies. Het kost echter wel wat meer, je ROAS gaat er wat van omlaag. ROAS is Return On Advertising Spend. Dit geeft aan hoeveel euro je terugkrijgt per euro die je adverteert. Stel: Je geeft 20 euro aan advertenties uit en je haalt een omzet van 100 euro daarmee, dan is je ROAS 100/20 = 5.

Dus, een ietsje hogere ROAS, maar meer conversies, omzet én het kost minder tijd.

Smart shopping haalt de product informatie uit je Merchant Center account, net zoals je gewone Shopping Ads. Het mooie van Smart Shopping is dat het niet alleen maar de Product Listing Ads zijn, ze verschijnen overal in het display netwerk. Smart shopping gebruikt machine learning om de beste combinatie te vinden van opmaak van de foto en de teksten uit je datafeed om aan gebruikers te laten zien. Elke keer dat er wel of geen conversie plaatsvindt leert Google daarvan en weet hij wat hij de volgende wel of niet moet doen. Smart Shopping wordt getoond bij de zoekresultaten, in het Display Netwerk, bij Youtube en Gmail. Veel meer plekken dat de gewone Shopping Ads dus!

Volgens Google kost het leerproces, van dat machine learning, ongeveer 15 dagen om in te stellen hoe de hoogste conversie waarde gevonden kan worden.

Smart Shopping Opzetten

Google Smart Shopping gebruikt, zoals je eerder las, niet alleen het gewone Shopping. Display REmarketing is ook onderdeel van de strategie. Als je al remarketing gebruikt in je campagnes (display netwerk) dan is het wel verstandig dat eerst uit te zetten. Anders ga je in 2 campagnes tegelijkertijd dezelfde producten aanprijzen. Lijkt me zonde van het geld, sta je tegen jezelf op te bieden.

Het budget kun je dan mooi gebruiken in je Smart Shopping campagne. Bedenk je dat door die 15 dagen machine learning Google wel wat speelgeld nodig heeft.

Om het op te zetten volg je deze guide, maar kies je voor Smart Shopping in plaats van Standard Shopping. Gooi al je producten in één campagne. Let wel, Smart Shopping gaat om maximaliseren van je conversie waarde tegen weinig werk. Als je volle controle wilde, moet je sowieso niet Smart Shopping hebben.

In je Google Ads account, klik op “+ nieuwe campagne”. Omdat ik aanneem dat je producten wilt verkopen, kies je in het volgende scherm voor “SALES”. De volgende keuze is voor “SHOPPING”.

Daaronder kies je het Merchant Center Account waar je product feed staat, en Nederland als land waar de producten worden verkocht.
De volgende keuze is Slimme Shopping-campagne, en dan op Doorgaan.

Je komt nu bij het kopje Bieden en Budget. Hier bepaal je hoeveel budget er per dag uitgegeven mag worden en of je wel of geen ROAS wil meegeven. Om enige controle te houden vind ik het zelf fijn om een ROAS mee te geven. Een ROAS van 400% betekent dat voor elke euro die ik uitgeef aan een advertentie, ik 4 euro omzet terug wil zien. Oftewel, 25% van de omzet gaat op aan adverteren.

Let op: als je hier een heel hoge ROAS gaat invullen, zoals 1000%, dan gebeurt er helemaal niets meer. Google kan daar niet aan voldoen in deze tijden. Stel je het als een harde eis, dan geeft Google helemaal niets uit en gebeurt er ook helemaal niets. Verstandig is om de ROAS vrij laag in te zetten in eerste instantie, en elke 2 weken hem een paar procentjes te verhogen tot je op een niveau bent waar je goede winst mee kunt behalen.

Klik op Opslaan en Doorgaan om verder te gaan naar het creatieve gedeelte van de Slimme Shopping Campagne.

Google test verschillende combinaties van je afbeeldingen en teksten voor elk product om te bekijken welke van die combinaties de allerhoogste conversies opleveren. Vooral voor klanten die al eens op je website zijn geweest en producten hebben bekeken, want die krijgen die producten nog eens te zien overal op het Display Netwerk, bij Youtube en Gmail. Voor klanten die jouw nog helemaal niet kennen, wordt er een advertentie getoond die op basis van jouw content gemaakt is.

Het scherm eronder is voor responsieve display advertenties. Je kunt hier extra teksten invullen die Google dan kan proberen te gebruiken. Ook hier geldt weer dat Google gaat proberen dat te mixen en matchen om de hoogst omzet te behalen met een advertentie.

Op deze manier zet je een slimme shopping campagne op in Google Ads. Krijg je geen toestemming? Je moet namelijk wel aan een paar eisen voldoen voor Smart Shopping.

  • Je moet conversie tracking aan hebben staan, anders kan Google natuurlijk niet optimaliseren voor conversion tracking. Je moet ook minstens 20 conversies gehad hebben in de laatste 45 dagen in een bestaande Shopping Campagne.
  • Dynamic remarketing moet aan staan, en je moet ook al minimaal 100 personen op je remarketing lijst hebben staan. Enige voorbereiding is gewenst dus!

Is een Slimme Shopping voor jou?

Aan het eind van dit artikel heb je nu gezien wat Google Smart Shopping kan doen en hoe je het aanmaakt. Is het wat voor jou?

Automatisering, machine learning, een supergroot bereik en optimalisatie voor conversies, het klinkt te mooi om waar te zijn. En het is ook echt een goede optie voor de meeste adverteerders. Als je niet uren per week je campagnes wilt micro managen, dan is een slimme shopping campagne een heel erg goed alternatief. Je resultaten worden er niet altijd beter van (ook zeker niet slechter), maar de tijd die je eraan kwijt bent vermindert drastisch. En tijd is geld. Dus voor jou als ondernemer? Doen!

Controlfreak? Niet doen en alles met de hand instellen geeft de grootste controle. Helaas mis je dan wel het extra bereik dat je met Smart Shopping wel hebt (youtube, gmail, display netwerk).

Hey, ik ben Lidia, oftewel Reclame Rebel.

Al 13 jaar verzorg ik de Online Advertising voor mijn eigen onderneming en die van andere MKB’ers. Lees mijn laatste tips op het ReclameRebel blog, en vergeet niet je in te schrijven voor mijn GRATIS email cursus.

Wil jij ook zelf je Google Ads temmen?