Verkopen op Google is nu Gratis

Wacht, wat? Ja, het is echt zo. Dinsdag maakte Google bekend dat ze Google Shopping gratis gaan maken voor iedereen. Whoah.

Kansen voor kleine retailers

Adverteren op Google is was niet voor iedereen weggelegd. Je moet een serieuze retailer zijn met een goed oog voor je marges om goed gebruik te maken van Google zoals het nu is. Als straks alles gratis is (met betaalde premium spots boven en onder aan de pagina, volgens search result), dan zullen een hoop meer spelers ook kansen zien. Met als gevolg een hoop meer concurrentie.

Crisis management

Google zelf geeft aan dat ze het vooral doen vanwege de COVID-19 crisis. Omdat veel retailers het nu erg moeilijk hebben, rollen ze aan het einde van deze maand al (april 2020) dit in de VS uit. Andere landen komen pas aan het einde van dit jaar aan de beurt. Nu ligt Nederland altijd heel erg vooraan als het gaat om experimenten van Google, dus wij zullen na de USA als een van de eersten aan de beurt komen, voorspel ik.

Dat is nogal een gamechanger. De reacties die ik voorbij zie komen varieren van “ontzettend bedankt, Google” tot “shit, nu gaan alle kleine spelers de markt verzieken.” Voor deze laatste doemdenkers… nu klink je net als de stenen winkels die klaagden over de toename van de internet retailers 10 jaar geleden.

Ok, boomer

Veranderingen zijn altijd eng, maar elke verandering is een kans. Google blijft sowieso een spel dat je erg goed moet spelen om boven te komen drijven. Geen zorgen, blijf op de hoogte en benut de tijd om Google net zo goed te leren kennen als het magazijn van je winkel. Zo heb je een voorsprong en land je al rennend op de grond als het van start gaat in Nederland.

Of toch een nieuw platform?

Aan het einde van het artikel een korte verwijzing naar de samenwerking tussen Google en Paypal. Ah… komt daar de aap uit de mouw? Het klinkt alsof ze het Google Shopping klaarstomen om direct daar de aankoop te doen, zonder nog naar jouw website te gaan. Een platform werkt natuurlijk het beste als er voldoende aanbod is. Hoe krijg je voldoende speelgoedknuffels ne sportschoenen op je platform? Juist, deelname gratis maken.

Verdienmodel

Dit soort platforms zijn ons heel bekend. Het Amerikaanse, en net in Nederland gelande Amazon.com is een voorbeeld, net als ons eigen Bol.com. Ik heb zelf als retailer ook een verkoopaccount op Bol.com, maar voor mij was het niet geschikt. Ben je een dozenschuiver en kun je op prijs gemakkelijk concurreren, dan is een platform als Bol.com of Amazon.com leuk voor je. Alleen de prijs is daar bepalend. In deze voorbeelden betaal je een percentage van de verkoop aan het platform. Waarschijnlijk zal Google op die manier ook te werk gaan. Wellicht staat de adverteerder die een hoger percentage afstaat wel hoger dan de adverteerder die standaard commissie aan Google geeft.

Persoonlijk gaf ik de voorkeur aan mijn eigen website boven Bol.com, omdat ik niet als retailer opgelegd wil krijgen dat klanten alles maar gratis toegestuurd moeten krijgen en ook nooit hoeven te betalen voor retouren. Het lijkt me wel logisch dat ook Google eisen zal gaan stellen aan retourbeleid en de kwaliteit van de datafeed. De tijd zal het leren.

Reikhalzend

Ik sta er niet meteen om te springen, maar je moet de concurrentie voor zijn. Bovenop nieuwe ontwikkelingen springen en onderzoeken is een goede manier om je collga winkeliers voor te blijven. Voor slimmeriken blijven er altijd kansen om het beter te doen dan de rest van de slapers.

Hey, ik ben Lidia, oftewel Reclame Rebel.

Al 13 jaar verzorg ik de Online Advertising voor mijn eigen onderneming en die van andere MKB’ers. Lees mijn laatste tips op het ReclameRebel blog, en vergeet niet je in te schrijven voor mijn GRATIS email cursus.

Wil jij ook zelf je Google Ads temmen?